Advokaadibüroo LMP Advokaat Birje Kalmus kommentaar kinnisvara broneerimislepingu maksmise kohta

Advokaadibüroo LMP Advokaat Birje Kalmus kommentaar.

Riigikohus on lahendis 2-16-8456 asunud seisukohale, et broneerimisleping tuleb kõne alla siis, kui tasu makstakse üksnes kinnisasja broneerimise eest, st selle eest, et müüja kinnsasja teatud ajavahemikul kolmandatele isikutele ei müüks.

Kui aga lepitakse kokku müüja või ostja kohustuses hiljem kinnisasi omandada või võõrandada, viitab see sellele, et tegelikult on tegemist kinnisasja müügi eellepinguga või müügilepinguga. Riigikohus leidis ka seda, et poolte kohustuste hindamisel on oluline ka broneerimistasu suurus – kui see ületab ainuüksi broneerimise eest mõistlikult makstava summa ja kokku on lepitud selle summa teisele poolele jäämine müügilepingu sõlmimata jäämisel, võib jällegi tegemist olla kinnisasja müügi eellepinguga. Nagu eespool mainitud on vorminõude järgimata jätmise korral tehing tühine.

Üldiselt tasub kinnisvara müüjatel broneerimisega olla pigem ettevaatlikum, sest klientide pangalaenuotsuste ootamisega võib kaotada nii potentsiaalseid ostjaid kui kallist müügiaega.

Pikemalt loe siit

LMP advokaat Birje Kalmus esindab ja nõustab kliente peamistes tsiviilõiguse valdkondades nii kohtuväliselt kui ka kohtumenetluses.